Ticari hayatın küreselleşerek büyümesi ve bunun bir sonucu olarak tüketimin de artması kredi kartlarına olan gereksinimi kaçınılmazdır. Kredi kartları ticari hayatımızda oldukça önemli bir yere sahiptir.
Kredi kartıyla yapılan ödemelerin hızlı, kolay ve güvenilir olması tüketicilerin ve işyerlerinin kredi kartı kullanımını arttırmıştır. Kredi kartlarının para taşıma zorunluluğundan kurtarma, çalınma ve kaybolma tehlikelerine karşı koruma gibi tüketicilere sağladığı faydaları da bulunmaktadır. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de çok hızlı bir şekilde büyüyerek yüksek bir kullanım alanı bulan kredi kartlarına olan ilgi giderek artmaktadır.
Kredi kartı sisteminde kart çıkaran kredi kartı kuruluşu, üye işyeri ve kredi kartı sahibi olmak üzere üç taraf bulunmaktadır. Kredi kartı sisteminin gerçekleşebilmesi, öncelikle kredi kartı sahibi olmak isteyen kişi ile kart çıkaran kuruluş arasında bir kredi kartı sözleşmesi imzalanmasına bağlıdır. Çalışmamızın konusunu kredi kartı sözleşmesi oluşturmaktadır. Bu çalışmada birinci bölümünde borçlar hukuku çerçevesinde genel olarak sözleşmeye değinilmiş ve ardından kredi kartı sözleşmesinin tanımı yapılmış, kredi kartı sözleşmesinin tarafları üzerinde durulmuş, kredi kartı sözleşmesinin hukuku niteliği ve unsurları incelenmiştir. Çalışmamızın ikinci bölümünde de kredi kartı sözleşmelerinde tarafların hak ve borçları konusu incelenmiştir. Üçüncü bölümde ise kredi kartı sözleşmesinin sona ermesi, kredi kartı sözleşmesinin sona erme halleri ve sona ermenin hukuki sonuçları incelenerek çalışma sonlandırılmıştır.
Kredi kartı sözleşmesinin incelendiği bu çalışmada kartı çıkartan kuruluş ile kart sahibi arasında akdedilen sözleşme incelenmiştir. Kartı çıkaran kuruluş ile üye iş yeri arasında akdedilen üye iş yeri sözleşmesine çalışma içerisinde yer verilmemiştir. Çalışmamızın tamamı, yazımız ekinde pdf formatında yer almaktadır.
Av. Muhammed TOPAL
Bir Yorum Yazın